Posted by: Q | May 24, 2007

It’s been awhile…


Sorry guys, i’ve been busy too much the last days. First some friends from Portugal arrived overhere and i had some quality time with ‘m. Last Saturday we even went to DJ Tiesto as VIP’s in a packed arena: 20.000 people. On the other hand i actually had time from Monday to poke around on the N800. I will share my thoughts and experiences.

Everyday i found myself having some time to play with the N800. Some days i spent an hour, some days even more. I found it funny to find wifi routers of people i dont know and connect on them to surf for ‘free’. Especially when i encountered some annoying experiences on my own wifi lan.
It began with Orb. A program which you install on your pc and which allows you to share all your music, movies, pics, documents. So wherever you are on the globe: if you connect your N800 to the internet theoretically you are able to have access to your media saved on your pc (at home). Of course i tested this.

At first it worked like a charm. You configure wich directories you want to share through Orb. In my case it was “My Documents” and some other directories filled with pics and movies. I was able to see some pictures on my N800, streamed from my pc through wifi. No problems. Then i tried to listen to some nice gangster rap, streamed from my pc, again, it played without trouble. I could hear it clearly, a slightly less quality than original, but very doable.

Then i found out a search tool to seek movies on YouTube. You are then able to see movies from YouTube through Orb. Why is this better than conventionally watch movies through the YouTube site? Well, because Orb formats the original file from YouTube to a realmedia file in a certain quality. That’s why many people have reviewed a much improved YouTube experience on the N800. It seems the solution for watching YouTube movies at the moment, before any firmware updates is being released with (hopefully) Flash 9 support. But not for me…

Every damn movie i click on YouTube to watch lets the Mediaplayer load… and do nothing! It doesn’t buffer anything, no it doesn’t do nothing. I even opened a topic about this matter on the Internettablet forum, but overthere they suggest it’s an Orb 2.0 problem which should be solved in a new upgrade. So why is it working with others then?

Only this matter already caused me some grey hair. Very frustrating! I want to see movies nearly flawless run on my N800. I guess i have to be patient. Maybe it was something with my Wifi connection.

The day i decided to surf for awhile and figure out some new applications caused me enormous annoyances. My wifi signal was 3 out of 4, wich is pretty good actually. In other words, it should be good enough to surf and listen to some Shoutcast radio. Well, it wasn’t.

I was surfing a bit and it caused no problem at all. Then i thought about my promise concerning installation of my email account. So i decided to add my Gmail account. I had no problems at all inserting all the account details. Even the security settings were easily found. So then the standard mail program started to download all the message headers. I had about 550 mails to be retrieved from the Gmail server.
Actually it went slow and really took me two days. Apart of that, when i pressed the button to check for mail, it started retrieving mail from the server, but it never showed how much it added after for instance 5 minutes. So when my connection was gone then appearently it found some time to show me how much message headers it retrieved. And this occured every time.

Talking about disconnection. This occured the whole bloody time! At first i thought it was my connection being too busy with retrieving all the mail. When i listened a to Shoutcast station, it continiously stopped after one or two minutes. I also installed Pidgin 2.0 (more on that later) and it disconnected me also after 2 minutes. So apart of me starting to be red of anger people in my contact list also were annoyed about me coming on- and offline whole the time.

Then i thought about a solution. I tried to connect on a Philips router which has no security, somewhere from a neighbour. Now nothing happened. Pidgin worked nicely, radio worked fine. Argh. So it was my router? The next day i was searching the net for a new router. But i am not me if i tried to find the solution. And i found it.
I entered my router through the N800 and poked around in some settings. One of the options i changed was a “channels” option. I could choose from 1 – 12 channels. It was on channel 8 and i changed it to channel 1. After that i had no disconnections anymore! Yay.

Btw, when i was downloading all the mail and had that Pidgin error, i tried to check if this happened with Gaim too. Well, Gaim connected and everytime when i opened a chat dialog and enter ONE message, the whole program crashed! I guess retrieving so much headers was to much for the internal memory, ’cause Gaim works fine now.

Then my Google Talk experiences. Or shall we call it Google Silent? This has been a hot issue and is still unsolved. Nokia promises you when you press on your webcam Google Talk should automatically start. Yep, that’s true. Gtalk starts and you can see your face straight on that nice screen. Then you are supposed to add a contact if you havent got one and after that call it. So i let my friend Philip download Gtalk and i added him to my contactlist.
Just to clarify one point: when you are about to make a videocall to someone on a PC you should send him a downloadlink through Gtalk on the N800. S/He has to install that 11mb Java application, which enables him/her to take part in a conversation with someone on a N800. Okay, so first things first. Before i can send him that link i have to choose a screenname, which he’ll see during the videoconversation. Alright, i chose Q. Ah it tells me that the function of sending that link first has to be activated and that it requires a connection (duh). So, i have my rocksteady connection now. Let’s activate that sucker! … “Activation failed, requires a connection”. Uhh.. i have a connection mister. I try again.. again.. * a()@*#+@#( *
AGAIN!! Everytime i get the same error. How then? You dont want me to activate it? So what’s the use of my stupid webcam then? Making ‘beautiful’ pics? Come one man, i want to VIDEOCHAT!!! Well, it doesn’t work with me.
BUT : When i have no connection and i choose a screenname, click the connect button, quickly choose my wifi connection again, it says: activation was a success. ?! But after that nothing happens. No chatscreen loaded or anything else. For me the Gtalk app is a frustrating piece of software which occupies my precious internal memory. I surely hope when Skype comes out it’s A) has GOOD video abilities B) makes it possible to call landlines and mobiles aka SkypeOut.

Well, that’s it for now. Tomorrow i will post some experiences about new programs i downloaded. It’s 5:28 am now. Sun is rising already. I’m going to hit the sack. C ya tomorrow.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: